Cave rescue training Macedonia - 24.09.2010

Med 24.9.2010 in 4.10.2010 je v rezervatu Jasen v Makedoniji potekal mednarodni tečaj reševanja iz jam. Udeležba je bila rekordna, 29 udeležencev iz 10 držav (Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije, Turčije, Bolgarije, Romunije in Madžarske).
Prvi dan, v nedeljo smo imeli preverjanje znanja vrvne tehnike na steni in učenje enostavnejših reševalnih manevrov. V ponedeljek smo nadaljaveli s spoznavanjem novih reševalnih manevrov, na koncu pa že naredili prvi izvlek na steni. V torek smo se razdelili v dve skupini in vsaka skupina je naredila izvlek iz ene enostavne jame globine okoli 50 m, popoldan pa smo trenirali snemanje poškodovanca z vrvi. V sredo dopoldan smo spoznali še zadnje reševalne manevre, popoldan pa pripravili vse za četrtkov izvlek, kateremu so prisostvovali tudi novinarji. V četrtek zjutraj najprej "generalka", nato pa prikaz za novinarje. Z vsakim izvlekom smo bili boljši, prvi je trajal 35 minut, zadnji pa 19. Popoldan smo si vzeli čas za ogled Skopja. V petek smo cel dan porabili za terijo in pripravo na sobotno zaključno vajo. V soboto nas je vseh 29 pripravilo izvlek iz 70 m globoke jame Peoni 4, ki je potekal uspešno. Zvečer smo imeli poslovilno zabavo, v nedeljo zjutraj pa odšli prosti domu.
Celotna ekipa inštruktorjev in tečajnikov je kljub jezikovnim oviram od prvega do zadnjega dne odlično sodelovala, razvil se pravi teamski duh, potreben za uspešno reševanje, in teden je bil prehitro naokoli...