JuHöFoLa - Nemčija - 10.08.2012

28. junija se nas je pet jamarjev iz slovenije opravilo na mednarodni izobraževalni jamarski tabor za mlade JuHöFoLa. Ob dveh zjutraj smo se odpravili na 600 km dolgo pot do mesteca Blaubeuren v švabskih alpah. Tam smo se pridružili 35 udeležencem iz Nemčije, Turčije, Italije, Poljske, Ukrajine, Španije in Romunije. To je že 13. tabor po vrsti, ki ga organizirajo vsaki dve leti.
Tabor je trajal 14 dni in je bi sestavljen iz dveh izobraževalnih delov, vsak je trajal 5 dni. Teme, ki smo se jih udeležili slovenci so bile Raziskovanje, Merjenje in risanje jam ter Elektronika in hidrologija. Mene so porabili kot inštruktorja pri temi Vrvna tehnika, nobenega izmed nas pa ni zanima Geologija in Biologija. Nekaj je bilo teorije, nekaj prakse zunaj jam nekaj pa v samih jamah. Nekaj novega smo se naučili, še posebej pri prvih treh temah, prvi vrvni tehniki so se pa tudi Nemci nekaj naučili od nas :). Pri elektroniki bi izpostavil brezžični sistem za podatkovno komunikacijo v jami Cavelink, pri merjenju pa kombinacija merilnika DistoX in PDA. Vmes se je naša ekipa dogovorila za obisk dveh lepih jam izven programa - 2,2 km v več kot 5 km dolgi čudoviti vodni jami Falkensteiner Höhle. Druga jama pa je bila 2,5 km dolga jama, odkrita pred 8 leti, Vetterhöhle.
Na pogled dolgih 14 dni je minilo kot bi mignil in 11. avgusta zjutraj smo se poslovili od novih prijateljev in krenili proti domu.
Rad bi pohvalil klub Höhlenverein Blaubeuren za organizacijo kempa, saj so poskrbeli za vse, kar jamar potrebuje 14 dni na terenu.
Udeleženci: Ror Vidic, Rok Planinc, Jakob Močilnikar (DZRJ Simon Robiž Domžale), Den Vrhovnik (KŠJK Speleos Siga Velenje) in moja malenkost.
Več fotografij, kjer je videti, da vse skupaj ni bilo preveč naporno in da je ostalo dovolj časa tudi za zabavo.