Sežana - 21.09.2012

V času med 15.9. in 23.9. je v Sežani potekalo mednarodno usposabljanje jamarskih reševalcev in kandidatov za inštruktorje jamarskega reševanja. Sodelovalo je 41 udeležencev iz 10-ih držav, med njimi tudi priznana francoska inštruktorja Christian Dodelin in Bernard Tourte. Usposabljanje je potekalo v okviru programa Cave Rescue Training pod okriljem URSZR in DPPI ter v okviru projekta EU Proteus (JZS-JRS).
V nedeljo in ponedeljek smo na steni intenzivno trenirali reševalne manevre. V torek je ekipa EU Proteus izvedla reševalno vajo iz Ponikev v Odolini. V sredo zjutraj smo pripravili vse za četrtkovo prikazno vajo na steni, popoldan pa zopet trenirali manevre. V sredo nas je obiskal tudi predsednik RS Danilo Turk. V četrtek dopoldan smo zadevo predstavili na predstavitveni vaji za veleposlanike, delegate URSZR ter novinarje, popoldan pa naredili še kratko vajo iz Škamprlove jame.
Glavna jamarska reševalna vaja je bila izvedena v petek, ko smo iz Najdene jame izza sifona transportirali nosila. Ta vaja je bila izvedena v sodelovanju z enoto EHI - Enota za tehnično potapljanje. Zatradi tehnično in organizacijsko zahtevne vaje smo bili tekom celotnega poteka vaje pod drobnogledom vodstva vaje (URSZR, JZS-JRS in INŠPEKTORAT RS VNDN). Vaja je bila odlično izpeljana, kar je na analizi potrdil tudi eden od ocenjecalcev Vinko RING, inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, z besedami, da je to ena od najbolje organiziranih in izvedenih vaj, kar jih je v času 20-letnega službovanja ocenjeval.

Nekaj objav v medijih:
24 ur
RTV Slovenija
Primorske novice